F

Apa tu KOLAGEN?


Assalamualaikum....

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Hari ni tak pergi mana2 , so share pasal artikel ini ya...ini dari pembacaaan saya dari laman-laman web.... Sekadar berkongsi moga bermanfaat....
Kolagen adalah protein yang terdiri daripada asid-amino, yang seterusnya dibina daripada karbon, oksigen dan hidrogen. Kolagen mengandungi asid amino tertentu - Glycine, PROLINE, hydroxyproline dan Arginine.

Imej atom-kuasa-mikroskop
gentian halus kolagen dalam serat kolagen.
 Kredit imej: UChicago Argonne LLC
Kolagen membentuk kira-kira 30% daripada protein dalam badan. Ini adalah struktur yang sukar dan kuat yang terdapat di seluruh badan: tulang, tendon dan ligamen. Secara fitrahnya, kita semua telah mempunyai kolagen Semulajadi yang dicipta Allah SWT dalam tubuh kita sejak dari baby. Secara semula jadi, kolagen didapati secara eksklusif dalam haiwan, terutamanya dalam daging dan penghubung tisu mamalia. Kolagen adalah sebahagian daripada tisu perantara yang pada kulit membantu dalam ketegasan, kelembutan dan pembaharuan berterusan sel-sel kulit. Kolagen adalah penting untuk keanjalan kulit.

Ligamen adalah satu lagi jenis tisu perantara yang diikat dua tulang dan seterusnya memegang sendi bersama-sama. Tendon adalah jenis yang sama tetapi berbeza tisu yang diikat otot kepada tulang. Semua ini tisu, tulang, ligamen, tendon dan otot rangka sendiri, terdiri daripada protein. Salah satu protein yang paling utama dipanggil koagen. Kolagen adalah komponen utama tisu penghubung, dan merupakan protein yang paling banyak terdapat dalam mamalia, iaitu kira-kira 25% kepada 35% daripada keseluruhan badan-kandungan protein.
Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.
Kolagen I: terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi
Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim
Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.

Dalam tisu otot, kolagen berfungsi sebagai komponen utama endomysium. 1 hingga 2% daripada otot terbentuk daripada kolagen dan kira-kira 6% daripada jumlah berat otot terbentuk daripada kolagen. Gelatin yang digunakan dalam makanan adalah kolagen yang telah dihidrolisiskan tak boleh balik. Oleh itu collagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit. Mengambil@ mengamalkan collagen BUKANLAH bermaksud kita cuba melanggar fitrah Allah SWT dgn seolah2 cuba berhenti drpd menjadi tua..Malah Berhenti menjadi tua adalah diluar dari kemampuan manusia biasa spt kita.. Maka kita digalakkan mengambil kolagen atau pun supplement yang berasaskan collagen.

Namun demikian, setiap hari kita mengalami fenomena KEHILANGAN kolagen ini dlm tubuh tanpa kita sedari.Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan dan struktur sel-sel menjadi semakin lemah. Kulit menjadi lebih nipis dan lebih mudah untuk mengalami kerosakan, rambut menjadi tidak bermaya,  kulit kecut dan berkedut, tendon dan ligamen menjadi kurang anjal, sendi menjadi sakit dan lemah.

Tetapi bagaimana Kolagen dpt membantu kita melalui fasa transformasi usia tersebut?

Disinilah KOLAGEN berperanan, dengan melambatkan PROSES penuaan tersebut.. Menjadi tua dan proses penuaan adalah 2 perkara yg BERBEZA. Kita semua akan tetap bertambah usia dan menjadi tua. Namun bagaimana untuk kelihatan segar,sihat dan lebih muda daripada usia kita? Disitulah PERKAITANNYA dgn proses penuaan. Dengan kolagen, sel2 dalam badan dirangsang untuk LEBIH AKTIF bagi mempercepatkan proses BAIK PULIH sel2 dlm tubuh. Jadi tidak hairan, mengapa pengguna yg asalnya berkulit kusam,kering dan tidak bermaya merasai perubahan holistik pada kulit seluruh badan- kulitnya menjadi lebih halus dan lembut setelah mengambil collagen. Malah mereka yg telah berusia juga dilihat 'lebih muda' dari usia sebenar mereka. Proses begini adalah salah satu drpd KESAN KOLAGEN sebagai ANTI penuaan.

Jika anda seorang yg menitikberatkan kecantikan dan penampilan, sudah pasti kesihatan luaran dan dalaman juga menjadi keutamaan anda. Mengambil kolagen, bukan bermaksud menidakkan pengambilan makanan segar lain spt sayur2an, buah2n dan air mineral seharian. Anda masih bebas meneruskan tabiat pemakanan sihat ini. Cuma, jika anda berhasrat untuk kelihatan lebih sihat dan cantik, apa salahnya menambah KOLAGEN dalam menu sihat anda..

TANDA TANDA PENUAAN
 • kulit kusam
 • tak bermaya
 • tiada seri
 • kulit kedut dan mula kendur
 • pigmentasi kulit
 • cepat letih dan lesu
 • sakit badan dan sendi
 • mudah lupa
 • kurang penglihatan
KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPLEMEN MAKANAN
 • Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung - Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit
 • Kolagen hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
 • Berat molikul rendah daripada 1000 adalah  lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing,lembu atau babi seberat 400 000.
 • Menyediakan  predigested collagen  telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
 • Kolagen ikan  dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian `Triple Helix', struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuan terpenting abad ini .
 • Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
 • Menyediakan asid amino yang penting yang sering tiada dalam pemakanan.Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
 • Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk  pembentukan kolagen dalam badan. Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
 • Menyediakan prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tissue, dan untuk mengekalkan fungsi sel.
 • Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan.
 • Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot.Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar pembakaran lemak.
 • Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak  diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
 • Mengandungi glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tissue penyokong terutamanya pada sendi.
 • Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya melembapkan dan meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
 • Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
 • Mempercepatkan process pemulihan kecederaaan
 • Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
 • Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
 • Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
 • Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
 • Ia membantu menegang kulit dalam  melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan
 • Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga.
Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%. Wallahu'Alam bissawab.....
0 Responses

Sahabat2ku.......