F

Tentang Pemilik Roti Gardenia

Saya baru terima email dari teman tentang PEMILIK GARDENIA (QAF Limited) - Pengeluar Daging Babi Terbesar di Australia. Terkejut juga dibuatnya...so saya buat surfing CHECK KAT SINI! Bolehlah surfing kat web tu check through the PRIMARY PRODUCTION...... 
(Baca di sini juga .....Baca!)
Email dari teman yang berbunyi....
Salam sejahtera kepada semua kaum Muslimin & Muslimat Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, warkah ini disalin dan dikirimkan kepada masyarakat kita untuk memberi perhatian kepada satu kegiatan yang menyalahi Hukum Syarak oleh sesebuah syarikat perniagaan.

Amat terkejut dan terperanjat apabila membaca satu artikel oleh Goola Warden dalam The Edge Singapore bertarikh 12 Januari 2004 yang mendedahkan bahawa QAF Limited ataupun dikenalai sebagai GARDENIA adalah pengeluar DAGING BABI terbesar di Australia dan Singapura. Perniagaan DAGING BABI adalah penyumbang terbesar kepada keuntungan GARDENIA.

Sejak membaca risalah tesebut, fikiran saya terganggu memikirkan bahawa saya telah menjadi mangsa perbuatan aniaya, tidak jujur dan tamak syarikat GARDENIA. Dengan serta-merta, saya telah memberi amaran kepada keluarga, rakan dan taulan supaya tidak lagi membeli barangan keluaran GARDENIA. Jangan kita yang telah mengetahuinya terus menerus meletakkan dosa dibahu kita dan ahli masyarakat orang Muslim.

Sebagai hamba Allah, adalah tanggungjawab saya untuk menyerlahkan situasi sebenar dan mengambil tindakan untuk menyaran kepada semua umat Islam supaya memberhentikan pembelian roti berjenama GARDENIA dengan serta merta dan masa hadapan. Syarikat ini secara langsung ataupun secara tidak langsung tidak menunjukkan rasa hormat dan keperhatinan kepada kaum masyarakat Islam.

Saudara saudari sekalian, marilah kita berkongsi pengetahuan ini dengan rakan taulan Islam kita dan saya percaya, sebagai umat Islam yang baik, saudara saudari akan mengambil tindakan yang sebenar untuk muslimat dan musliman yang belum berpeluang mengetahui hal yang sebenar.

Semoga seluruh umat Islam bersatu tenaga dan kepercayaan untuk menghapuskan kesangsian yang terbukti benar untuk kebaikan semua umat Islam
21 Responses
  1. Anonymous Says:

    bukan ke pemilik gardenia tan sri syed mokhtar al-bukhary?


  2. Anonymous Says:

    tu yang ada kilang di shah Alam tu. rotinya tak boleh makan ke?


  3. Anonymous Says:

    siapa pemilik sebenar gardenia rotin i? tolong semak dan nilai la yg benar krn skg terlalu bnyk yag disabotaj/maaf..kurang percaya


  4. Anonymous Says:

    boleh tak selidik dengan lbih teliti? setahu saya pemilik gardinea di malaysia ni orang islam mungkin itu hanya khabar angin untk membangkrapkan perniagaan orang islam?


  5. Anonymous Says:

    waduh2 usah khuatir sik sebenarnya kilang di singapura dan mungkin di australia yang telah menghasilkan roti haram ni tapi di malaysia halal sik makanya jauh lebih baik kita makan makanan buatan org islam sendiri dari yang bukan islam.saya juga igin menasihati kawan agar berhati2 membeli barang adklanya diletakkn nama islam tapi pemiliknya bukan islam


  6. Wong Tze Fatt was Chairman of Tong Hing Holdings Sdn Bhd, which has seven subsidiaries - Gardenia Catering Services Sdn Bhd, Gardenia Food Industries Sdn Bhd, Gardenia Beverage Sdn Bhd, Gardenia Marketing Sdn Bhd, Tong Hing (Sabah) Sdn Bhd, Tong Hing Supermarkets Sdn Bhd and Gardenia Classic Hotels Sdn Bhd.

    In 1926, Wong, his father and other members of the family left Hainan to settle in Jesselton (today Kota Kinabalu). He met his future wife, Lee, in Johor, when she became his classmate at Chung Hwa High School in Muar.

    Wong began a successful business career at the age of 39 by opening Tong Hing Supermarket operations which was then the first purveyor of imported fine foods serving the growing western expatriate community in North Borneo

    In 1971, Wong ventured into inn keeping with the management of the Jesselton Hotel here. In the late 60's, together with Sye Slocum and Jim Humpries, both Americans with vast experience in bakery, he co-founded the Gardenia brand of beverages, bakery and creamery food products.

    Gardenia brand has since successfully been franchised throughout Southeast Asia as a group of fine food manufacturing companies.


  7. Maaf kalau artikel ini agak mengganggu...namun sy terima artikel ini dari sahabat saya....but the best way plz visit the website... http://qaf.com.sg... Di Malaysia product Gardenia mmg mendapat taraf HALAL Jakim...... tiada keraguan utk memakannya, cuma yg menjadi tanda tanya pemilik sebenar Gardenia???


  8. Founder of Gardenia food and beverages was Wong Tze Fatt, a businessman from kk sabah, Gardenia brand has since successfully been franchised throughout Southeast Asia as a group of fine food manufacturing companies.


  9. Anonymous Says:

    salam..untuk makluman semua..gardenia dimiliki oleh syed bukhari..terjadinya isu ini disebabkan fitnah dan sabotaj dari pihak tertentu..mungkin lebih disebabkan racis..xnak org melayu maju..awas..yg penting dr sumber yg saya dpt ada agenda tertentu utk mncemar nma baik syarikat dan produk muslimin..p/s jgn bli roti jenama massimo.tepung nya berkemungkinan dr sumber x halal.arap kita sebagai umat islam mencari kebenaran yg sebenarnya...


  10. Anonymous Says:

    masalah berpunca dari robert kuok,kpda yang kurang tahu sebenarnya tindakan ini adalah untuk menjatihkan orang melayu islam,


  11. Gardenia adalah syarikat milik Bumiputera...bukan seperti yg disebarkan...ini adalah maklumat yg disebarkan oleh kaum bukan bumi untuk kita menjauhi produk bumiputera kita sendiri...harap penulis semak semula...kini ia milik bumiputera Tan Seri Mokhtar ...usahawan bumiputera yg terkaya di malaysia...harap semak semula dan update..terima kasih.


  12. Kimi Taju Says:

    Salam..satu perkongsian..sy salah seorang yg bekerja d kilang gardinia sebagai tech.. bg sy ia sebuah syarikat yg terbaik dr segi kualiti, kebersihn,.management, struktur keadaan lain lain..cr pembuatan roti tidak ada was was untuk di makn krn memang yakin bersih..walaupun pekerjanya ramai orng bangla n nepal. kebersihan amat di ditelitikan..belum lg sy terjumpa dlm kandungan yng muskil..memang terbaik dr pembuat roti dr kilang laing..


  13. Kimi Taju Says:

    Salam..satu perkongsian..sy salah seorang yg bekerja d kilang gardinia sebagai tech.. bg sy ia sebuah syarikat yg terbaik dr segi kualiti, kebersihn,.management, struktur keadaan lain lain..cr pembuatan roti tidak ada was was untuk di makn krn memang yakin bersih..walaupun pekerjanya ramai orng bangla n nepal. kebersihan amat di ditelitikan..belum lg sy terjumpa dlm kandungan yng muskil..memang terbaik dr pembuat roti dr kilang laing..


  14. Anonymous Says:

    Orang bukan islam dah pandai buat statatement menggunakan ayat seperti org islam yg menulis. Amat bahaya... seolah- olah seperti org yg peka dgn agama. Tahukah anda kaum cina sedang boikot gardenia sebab ia milik melayu? Jgn cpt terpedaya.


  15. MOHD ASROL Says:

    salah satu kelemahan umat islam adalah mudah percaya dengan sebarang kenyataan lalu memberi respon yg terlalu cepat tanpa menilai dan mencari bukti sahih. Amat dikesali sekiranya kenyataan tersebut datangnya dari orang bukan islam semata-mata ingin menjatuhkan produk org islam.


  16. mamu krm Says:

    Tolong jgn jatuh kan org melayu n org islam kita..setakat ni hanya Syed Al Bukhari org melayu n islam yg di listkan sebgai jutawan yg tersenarai..yg lain????ini senua sabotaj dlman..Allahuakbar


  17. Anonymous Says:

    Gardenia milik Tan Sri Mokhtar la...... Mak saya adalah bestfriend kepada adik Tan Sri Mokhtar....


  18. Anonymous Says:

    asalnya gardenia dimiliki oleh orng bukan islam macam kebanyakan kilang roti yang lain2... silver bird..kunci emas..masaimo dan lain brand.. dulu orng melayu tak pandai niaga dan buat roti..bila gardenia masuk kedalam bursa saham maka sebahagian saham boleh diberi. makanya saham dipindah milik kepada bernas national dan apabila bernas bertukar milik saham syed mokthar dan dengan sendirinya gardenia dimiliki oleh syed mokhtar... tentuler ramai yang marah dan orang2 kuat gardenia keluar dan set up kilang roti baru under brand massimo.. makanya jadilah provokasi melampau untuk jatuhkan gardenia yang pemiliknya. orang MELAYU...


  19. Anonymous Says:

    asalnya gardenia dimiliki oleh orng bukan islam macam kebanyakan kilang roti yang lain2... silver bird..kunci emas..masaimo dan lain brand.. dulu orng melayu tak pandai niaga dan buat roti..bila gardenia masuk kedalam bursa saham maka sebahagian saham boleh diberi. makanya saham dipindah milik kepada bernas national dan apabila bernas bertukar milik saham syed mokthar dan dengan sendirinya gardenia dimiliki oleh syed mokhtar... tentuler ramai yang marah dan orang2 kuat gardenia keluar dan set up kilang roti baru under brand massimo.. makanya jadilah provokasi melampau untuk jatuhkan gardenia yang pemiliknya. orang MELAYU...


  20. asrul zaidi Says:

    setahu saya gardenia ni pemilik dia ialah tan sri syed mokhtar al-bukhary.maaf kalau tersinggung.


  21. Ya betul, kini Gardenia telah dibeli 100% oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary setelah beliau menyedari permasalah ini, dan bila beliau meneliti pembeli terbanyak adalah dari kaum muslimin. Post diatas mmg benar tp ianya adalah berita lama. kini Gardenia mmg dimiliki oleh 100% org Islam. Wallahualam


Sahabat2ku.......