F

Contohi Pola Pemakanan Rasulullah SAW

Assalamualaikum....

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Pola pemakanan Rasulullah SAW adalah yang terbaik untuk kita contohi. Nabi SAW pernah bersabda ; “Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepada ku, maka akan masuk syurga bersamaku.”

Sebenarnya banyak sekali kebaikan dan kelebihan jika kita mengamalkan sunnah. Ulamak kata, pada setiap amalan sunnah itu ada keberkatan. Barang siapa yang mengamalkan sunnah, dia akan mendapat 2 keuntungan iaitu Pahala yang berlipat ganda dan Keberkatan. 

Antara tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW adalah:


1. Membaca Bismillah ketika hendak makan dan mengakhiri dengan membaca Alhamdulillah serta membaca doa sebelum dan selepas makan.
Ya Allah, berkatilah apa yang telah Engkau rezekikan kepada kami dan jauhi kami dari azab api neraka.
Segala puji bagi Allah, yang telah memberi makan dan minum kepada kami dan telah menjadikan kami termasuk orang-orang Muslim.

Hikmah membaca Bismillah dan Alhamdulillah adalah seorang muslim selalu mengingat bahwa makanan yang dimakan tidak lain adalah nikmat dan anugerah dari Allah yang Maha Lembut dan Maha Tahu. Dia akan terhindar dari sikap berlebih-lebihan dan membazir. Seorang Muslim juga akan selalu sedar bahawa makanan bukan tujuan akhir, tapi sarana menambah kekuatan untuk menuju ketaatan kepada Allah, memakmurkan bumi dan menaburinya dengan kebaikan.

2. Mencuci tangan sebelum dan sesudah makan.
Nabi bersabda: "Barangsiapa tertidur sedang di kedua tangannya terdapat sisa makanan, lalu ketika bangun pagi dia menderita suatu penyakit, maka hendaklah dia tidak mencela melainkan dirinya sendiri".

3. Menjauhi sikap berlebihan dan rakus ketika makan.
Makan adalah kewajiban. Dengan makan seorang muslim memperoleh kekuatan untuk beribadah.
Dalam hadith yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Abdullah ibn Umar:
"Sesungguhnya tubuhmu mempunyai hak yang harus kamu penuhi".

Namun demikian kita harus ingat batasan ketika makan iaitu menjauhi sikap berlebihan dan rakus.
Banyak sekali dalil yang menekankan hal ini.

"Makan dan minumlah, tapi janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan".[al_A'raf :31]

"Makanlah diantara rezeki yang baik yang telah Kami berikan pada kalian, dan janganlah melampaui batas padanya" [ Thoha : 81]

Sementara Rasulullah saw sendiri telah memerintahkan untuk mengatur waktu makan dan berpegang teguh pada etika, sebagaimana sabda Beliau:
"Kami (orang Muslimin) adalah orang-orang yang tidak makan kecuali setelah lapar, dan bila makan kami tidak sampai kenyang".

Beliau juga bersabda:
"Tidaklah anak cucu Adam mengisi wadah yang lebih buruk dari perutnya. Sebenarnya beberapa suap saja sudah cukup untuk menegakkan tulang rusuknya. Kalau dia harus mengisinya, maka sepertiga untuk makanan, sepertiga untuk minuman, dan sepertiga lagi untuk bernafas". (HR. Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Muslim)

Maksudnya sebenarnya makanan dalam porsi minimal pun sudah cukup baginya untuk memenuhi keperluan asas.

4. Makan dengan tiga jari.


Dengan tiga jari bererti kita telah bersikap seimbang. Sebagaimana dikatakan bahwa makan dengan lima jari menunjukkan kerakusan, sedangkan makan dengan satu atau dua jari menunjukkan kesombongan dan keangkuhan.

Dari Ka’ab bin Malik RA, “Aku melihat Rasulullah SAW makan menggunakan tiga jari. (ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah)” [HR Muslim]


5. Minum dengan tiga kali tegukan, dilakukan sambil duduk dan tidak bernafas dalam gelas.


Nabi mengajarkan minum dengan menyisip (minum air dengan menempelkan bibir ke air), bernafas di luar gelas serta tidak minum dengan cara menegak. Maksudnya adalah mencegah masuknya udara ke dalam perut.

Ubay bin Ka'ab berkata:
"Nabi saw tidak pernah meniup makanan dan minuman, tidak bernafas di dalam wadah. Bahkan beliau melarang meniup makanan dan minuman".

Nabi saw biasa minum dengan tiga kali teguk, sambil bernafas di antara tiga kali tegukan di luar gelas dan bukan di dalamnya.

Diriwayatkan dari Anas ra bahwa Rasulullah saw bernafas tiga kali saat minum.
Beliau bersabda:
"Sungguh, ini lebih mengenyangkan, menyembuhkan, dan menyegarkan". [HR Bukhari dan Muslim]

6. Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.


Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat daripada makan ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam ion+(Positive Ions) sedangkan dalam makanan laut mempunyai ion-(Negetive Ions), jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka akan terjadinya tindakbalas biokimia (Biochemical reactions) yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.


7. Rasulullah SAW melarang meminum susu bersama cuka.


Kerana cuka boleh merencatkan penyerapan protein susu dan kemasamannya boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh menyebabkan gastrik.8. Elakkan meminum susu bersama buah-buahan.


Contohnya koktel. kerana gabungan dua bahan ini boleh meningatkan kadar keasidannya perut yang menyebabkan sebu dan gastrik.9. Rasulullah SAW tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad.


Rasulullah saw melarang manusia untuk makan makanan darat bercampur makanan laut misalnya memakan nasi berlaukkan tom yam dan lauk kenduri. Haiwan di laut dan di daratan mengandungi cas ion yang berbeza.. kalau kita campurkan juga, sistem usus dalam perut kita akan rosak. jadi,  ia bakal mengundang penyakit dan membahayakan kesihatan.
10. Rasulullah SAW mengutamakan memakan buah-buahan terlebih dahulu.


Rasulullah akan makan buah2an dahulu sebelum makan makanan berat, seperti gandum atau roti..Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Kita tak sepatutnya makan buah selepas makan nasi..Buah-buahan mengandungi serat/fibre yang tinggi. Apabila kita makan buah sebelum makan nasi, secara automatik perut kita telah penuh dengan serat. jadi, kita tak akan makan nasi dalam kuantiti yang banyak.


11. Nabi Muhamad SAW biasa memakan bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.


Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:

“Al-Habbah Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segala penyakit kecuali mati”.
Pemakanan berasaskan bijian-bijian sememangnya berkhasiat kerana ia kaya dengan bahan phytonutrients. Phytonutrients adalah sejenis antioksidan yang berkuasa tinggi yang mampu meningkatkan sistem pertahanan badan, menyihatkan jantung, mengawal penyakit kencing manis dan kegemukan melampau (obesiti) serta juga mampu mencegah kanser.

Al-Hakam Bin Uyainah berkata:
“Adapun Rasulullah SAW tidaklah Baginda tidur malam sehingga Baginda memakan Habbatus Sawda’ dan madu. Begitulah jua amalan Baginda pada awal pagi untuk tenaga, hafalan dan menghilangkan masalah lendir (lelah/asma).”

12. Baginda SAW juga memakan roti yang diperbuat daripada gandum asli.


Gandum sempurna (whole grain wheat) mempunyai perbezaan berbanding tepung gandum proses kerana ia mengandungi kadar protein, serat dan vitamin E tinggi yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan merendahkan kadar kolesterol.

Roti gandum mengandungi karbohidrat di mana setiap individu memerlukan 50 hingga 60 peratus karbohidrat setiap hari untuk membekalkan tenaga dan juga mempunyai zat-zat logam yang lain, vitamin dan serat untuk kepentingan kesihatan manusia.

Dalam riwayat lain menurut Abu Daud, Yusuf bin Abdullah bin Salam ra meriwayatkan,
“Aku melihat Rasulullah SAW mengambil sekeping roti gandum dan diletakkan tamar di atasnya dan memakannya”.

Mengikut riwayat oleh Bukhari dan Muslim, Aisyah berkata,
” Keluarga nabi tidak pernah kenyang dengan memakan roti gandum dua hari berturut-turut  dan (pada hari mereka tidak memperolehi roti) mereka memakan tamar”.

13. Buah tamar.


Sememangnya sinonim dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW, ia dianggap sebagai makanan yang sempurna kerana ia mengandungi pelbagai khasiat yang diperlukan untuk kesihatan manusia.

Kandungan serat yang tinggi dan lemak yang rendah serta gabungan beberapa zat lain yang terkandung di dalam buah tamar menyebabkan ia amat berkhasiat dan sentiasa digemari dan menjadi hidangan penting bagi nabi dan keluarga. Manakala buah tamar pula mempunyai unsur- unsur seperti karbohidrat, protein, serat, lemak serta zat logam yang lain untuk melengkapkan   lagi hidangan tersebut.

Bukhari dan Muslim meriwayatkan; bahawa Aisyah berkata,
“Ada ketikanya dapur rumah kami tidak berasap selama sebulan. Yang ada (untuk dijadikan makanan) hanyalah buah tamar dan air. Melainkan kadangkala diberikan kepada kami sedikit daging”.

14. Nabi SAW juga memakan buah-buahan lain seperti tembikai


Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan bahawa Aisyah pernah berkata, “Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.” Tembikai mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan yang disebut lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser.


15. Rasulullah SAW juga mengemari sayuran dari jenis mentimun (cucumber).


Mentimun kaya dengan air justeru ia menyejukkan badan. Di samping itu, mentimun juga mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan unsur penting yang diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang melibatkan otot, tendon, ligamen dan tulang. Oleh kerana mentimun mengandungi banyak air, maka pengambilannya dengan makanan yang berserat merupakan satu langkah yang baik kerana ia akan memberi manfaat yang lebih berkesan kepada kesihatan tubuh badan.

16. Nabi SAW juga menggalakkan penggambilan madu.


Baginda SAW mengamalkan minum air sejuk yang bercampur sedikit madu setiap pagi. Ia menghindar daripada segala penyakit.

“Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya ada ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan”– [An-Nahl: 68-69]

17. Nabi SAW sentiasa mengamalkan banyak meminum air.


Dengan meneguk perlahan-perlahan sambil memegang gelas dengan tangan kanan  dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Hal ini kerana udara yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin mengandungi kuman dan bacteria yang merbahaya kepada kesihatan.

Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi menjamah makanan, minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena penyakit kembung air.      
     
Meminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian wajah dan awek muda.

18. Nabi Muhamad SAW melarang manusia makan dengan banyak dan melampau.


Diriwayatkan bahwa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:

نحن قوم لا نأكل حتى نجوع وإذا أكلنا لا نشبع
“Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.“
Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan berhenti sebelum ia kenyang. Baginda SAW meminta seseorang itu untuk mengisi 1/3 daripada ruang perutnya dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya dengan ruang kosong (udara).

19. Nabi Muhammad SAW juga menyuruh menjamah secubit garam sebelum makan.


Ini untuk menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek lagi dengan jari manis tangan kanan setelah makan.


20. Nabi SAW juga mengajar untuk kita makan dengan tangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun chopstick.


Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda:
“Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.” [HR Muslim]

Apabila selesai hendaklah dijilat jari-jari tersebut. Ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna makanan tanpanya makanan tidak hadam).

“Dan janganlah ia mengelap tangannya dengan mindil/tuala hendaklah ia menjilati tangannya, kerana seseorang itu tidak mengetahui pada makanannya yang mana yang mengandungi berkat untuknya, sesungguhnya syaitan itu selalu mengintai untuk merampas harta manusia dari segala penjuru sehingga di tempat makannya. Dan janganlah ia mengangkat shahfahnya (bekas makanan) hingga menjilatinya dengan tangan, kerana sesungguhnya pada akhir makanan itu mengandung berkat.” [Kitab Silsilah hadith sahih].

Berkata Imam Nawawi, tentang makna kalimat “Pada makanannya yang mana yang diberkahi.”
Ia berkata: "Sesungguhnya makanan yang dihidangkan untuk manusia itu mengandung berkat, sedang dia tidak mengetahui apakah berkat itu pada makanan yang ia makan atau pada sisa makanan yang melekat di tangannya atau pada sisa makanan di dalamshahfah atau pada suapan yang jatuh. Demikian hendaklah ia menjaga semua itu agar selalu mendapat berkat." [Fathul Bari 9/5780.

21. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu kita.Makan dan minum perlulah dalam keadaan duduk tidak berdiri, baik sekali makan keadaan duduk dengan menegakkan sebelah lutut sambil menekan perut. Hikmahnya dapat mengawal kuantiti makanan disamping mengatasi kembung dan senak perut.
22. Makan berjamaah bersama keluarga atau sahabat.


 Berkenaan dengan seseorang yang datang kepadanya dan Rasulullah SAW bersabda;
“Wahai Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak pernah kenyang.” Maka Rasulullah berkata: “Pasti masing-masing kamu makan sendiri-sendiri.” Orang itu menjawab: “Benar, Ya Rasulullah!” Rasulullah berkata: “Berjamaahlah dalam menyantap makananmu.”

23. Rasulullah SAW melarang meninggalkan makan malam.
Sesiapa yang meninggalkan makan malamnya, dia akan mempercepatkan tua sebelum masanya kerana keasidan serta tahap kolestrol dalam darah dan badannya akan berganda. Makanlah sekadar mengisi perut (bukan kenyang) walaupun dengan sebiji kurma untuk proses penghazaman dan proses metabolisma gizi-gizi makanan ke saluran bahagian lain sebab semasa tidur pertumbuhan badan kita akan menentukan tahap kesihatan kita.

Masa bayi terbukti prosesnya, masa dewasa ianya statik tetapi memperbaiki mana-mana unit dalam badan kita dapat difungsikan dan kerana itu kadang lepas bangun tidur seseorang merasa segar dan bertenaga.
Para penzuhud berpendapat makan malam mampu memberi tenaga untuk berqiam malam untuk beribadat.

24. Elakkan kekenyangan sebelum tidurDiriwayatkan dari Aisyah bahwa Nabi saw bersabda:
"Cairkan makanan kalian dengan berdzikir kepada Allah yang Maha Tinggi dan solat, serta janganlah kalian tidur setelah makan, kerana dapat membuat hati kalian menjadi keras" [HR. Abu Naim]

Ini kerana ia berperangai seperti Firaun di samping mudah dipengaruhi syaitan.  Suatu ketika Nabi Yahya a.s. berbual dengan iblis; Berkata iblis: “Ya ada, kadang-kadang kamu kenyang, lalu aku membuat kamu merasa berat untuk bersolat dan berzikir”.

Dari segi kesihatan pula adalah tidak digalak makan sekurang kurang 2 jam sebelum tidur kerana tidur dengan kekenyangan boleh memudaratkan sistem tubuh badan. Makanlah sebelum jam 9.00 malam dan jika lapar selepas makan berat awal, pada jam 6-7 malam, ambillah hanya sedikit makanan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum masuk tidur.

25. Rasulullah SAW melarang meniup makanan/minuman panas atau memakannya ketika masih panas.


Dalam Hadits Ibnu Abbas menuturkan
“Bahwasanya Nabi Shallallaahu alaihi wa Salam melarang bernafas pada bejana minuman atau meniupnya”. [HR. At Tarmidzi ]

Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya makanan yang sudah tidak panas itu lebih besar berkahnya”. [HR Hakim ]

Dari beberapa hadith di atas jelas menyatakan bahwa meniup makanan panas dan memakan makanan panas tidak dianjurkan oleh Rasulullah SAW.

Ketika kita meniup makanan, tentunya yang kita keluarkan adalah gas CO2.Sementara itu makanan panas tadi masih mengeluarkan wap air (H2O). Menurut reaksi kimia, apabila wap air bereaksi dengan karbon dioksida akan membentuk carbonic acid yang bersifat asam.

Bila kita meniup makanan, karbon dioksida dari mulut kita akan bergabung  dengan wap air dari makanan dan menghasilkan carboric asid yang akan mempengaruhi tingkat keasaman dalam darah kita sehingga akan menyebabkan suatu keadaan dimana darah kita akan menjadi lebih asam dari seharusnya sehingga pH dalam darah menurun, keadaan ini lebih dikenal dengan istilah asidosis.Ini bermakna buah pinggang terpaksa bekerja lebih kuat lagi untuk mengeluarkan carboric asid dari dalam badan kita.

26. Baginda SAW juga melarang kita mengutip makanan yang telah terjatuh ke tanah.


Makanan yang telah terjatuh dikira bukan rezeki kita lagi. Syaitan akan memakan makanan tersebut. Mahu kah kita berkongsi makanan dengan syaitan?


27. Rasulullah SAW tidak makan makanan yang telah diawet atau  makanan mentah.


Dalam kehidupan kita yang agak sibuk ini, kita lebih suka makan makanan yang telah siap diawet, makanan  yang ditinkan dan juga makanan segera. Makanan ini tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi bahan kimia yang membahayakan jika dimakan berlebihan dan mempunyai kandungan garam yang tinggi yang sememangnya membahayakan kesihatan.

28. Rasullullah melarang makan sambil bersandar atau berbaring.


Ketika makan hendaklah duduk tegak lurus. Rasulullah melarang seseorang makan sambil bersandar kerana membahayakan kesihatan dan mengganggu pencernaan usus.Makan cara ini tidak digalakkan kerana ini mencontohi cara makan masyarakat di zaman kerajaan Roman. Disamping itu, makan sambil bersandar atau berbaring membuatkan makanan lambat dihadamkan dan mengganggu proses pencernaan.

29. Rasulullah SAW juga melarang minum sambil berdiri

Anas RA juga berkata:
"Rasulullah saw telah melarang minum sambil berdiri". [HR Muslim]

30. Berjalan selepas makan.

Adalah amat digalakkan supaya kita berjalan selepas makan sekurang-kurangnya sebanyak 40 langkah bagi proses pencernaan berjalan lancar. Kita juga boleh melakukan solat sunat selepas makan agar makanan dapat dicernakan dengan baik. Kita juga akan merasa lebih sihat dan bertenaga.
31. Berpuasa
Kita diwajibkan berpuasa selama sebulan pada bulan Ramadhan dan disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentu boleh menjamin kesihatan yang berkekalan sepanjang hayat.

Apabila bersahur, minumlah sekurang-kurangnya segelas air sejam sebelum solat subuh dan selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu imsak. Ini adalah perlu bagi menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah puasa. Manakala apabila berbuka puasa pada waktu Maghrib, perlu disegerakan dengan memakan 3 biji kurma atau manisan dan segelas air terlebih dahulu.

32. Tidak makan makanan larangan
Islam melarang penganutnya untuk meminum arak, memakan babi dan anjing serta keluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracun, berbisa dan berbahaya. Dilarang juga memakan najis, (darah, nanah, air mazi dan sebagainya) serta serangga yang hidup melata, jijik lagi beracun.

Mari kita ikuti Sunah Rasul SAW agar selamat dunia akhirat.
0 Responses

Sahabat2ku.......