F

Sukatan sajian Makanan yg PERLU kita ambil tahu!

Assalamualaikum....

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
Terpanggil untuk berkongsi tentang kadar sajian makanan yg kita ambil pada setiap hidangan makanan kita. Bukan apa, biasanya saya tak mengambil berat pasal saiz hidangan ni, sbb biasanya kalau saya makan pun dlm kuantiti sederhana saje. Cuma skrg ni, saya lebih berhati2, ye lah usia pun makin lama makin meningkat, jadi setiap makanan yang  dimakan perlu sgt kita jaga.....tambahan pula ank2 saya terutamanya si angah.... badan macam di pam2... bukan apa masa kecik2 ni comel lah... tapi nanti bila dah meningkat sklh menengah nanti... malu plak pada kawan2. Itu yang saya selalu bgtau pada angah. Jadi apa pun yang dimakan oleh nya saya akan ingatkan. Saya beri garis panduan padanya agar mudah untuknya mengikuti. Saya tidak melarang utk ank2 makan apa sahaja....namun kawal kuantiti pengambilan makanan yg diambil. Macam angah dia tak suka pun makan "junk food" tapi dia suka apa saja yg dimasak oleh saya...ermmm...terutama nasi dan pasta....budak2 ni biasanya mereka suka makan.... terutamanya makan malam....padahal dah makan sebelum pukul 7.... tapi tetap nak makan lagi! Itulah tabiat anak ku si Angah.... (mohon berubah ya anak mama....jaga diri,  jaga kesihatan).

Pasal sajian makanan, kdg2 sebagai orang dewasa pun kita tersasar juga akan kuantiti makanan yg kita ambil..... buakan apa sering terkeliru, nak guna sukatan cawan ke, mangkuk sup ke dn macam2 lah...akhirnya ambik suka hati aje lah....Cara mudah yg boleh kita praktikkan adalah seperti berikut:-


Nilai sukatan sajian ini kadangkala sukar untuk dikira disebabkan penggunaan ukuran isi rumah seperti cawan, sudu teh, sudu makan, senduk yang berbeza.


Di sini, terdapat beberapa panduan mudah untuk kita sendiri mengira berapa sukatan sajian makanan kita dengan hanya menggunakan tangan kita!

1 ounce = 28g
1 teaspoon = 5ml / 5g




Gunakan tangan anda untuk anggarkan saiz makanan anda.

Merujuk kepada gambar, satu saiz penumbuk (fist) bersamaan dengan 1 cawan. Jika diambil contoh nasi, 1 sajian nasi ialah 2/3 cawan, maka anda telah mengambil 1 suku sajian nasi.

Begitu juga dengan penggunaan marjerin, satu tip ibu jari bersamaan dengan 1 sudu teh, jadi jika anda mengambil marjerin mengikut saiz ibu jari anda, ia sudah cukup dikira 1 sajian.






Kita semua telah sedia maklum akan Piramid Makanan Malaysia sebagai panduan pemakanan secara seimbang dan sihat. Di piramid makanan tersebut, ada dinyatakan saiz sajian yang perlu diambil bagi setiap kumpulan makanan dalam sehari. Namun, adakah kita tahu apa itu sajian? Bagaimana nak kira bilangan sajian sesuatu makanan itu?

Setiap kumpulan makanan telah dianggarkan saiz hidangan dengan bilangan gram yang ditetapkan seperti berikut :

1) KARBOHIDRAT (nasi, mi, kentang, tepung dll) = 15g Karbohidrat (1 Sajian)
2) PROTEIN (ayam, daging, telur, ikan, keju dll) = 7g Protein (1 Sajian)
3) LEMAK (minyak, butter, santan dll) = 5g Lemak (1 Sajian)

Berikut merupakan contoh makanan beserta dengan saiz sajian :
1) 1 Sajian = 15g Karbohidrat
Makanan Gandum / Berkanji
Nasi : 1 senduk, 2/3 cawan
Nasi Bubur : 1 cawan
Mi Kuning : 1/2 cawan
Roti Putih / Mil Penuh : 1 keping
Biskut kraker (segi empat sama) : 6 keping
Ubi Kentang : 1 biji bujur (7 x 4 cm)

Buah-buahan
Betik, Tembikai, Nenas, Tembikai Susu : 1 potong
Mangga, Epal, Lai, Limau (Oren), Pisang Berangan, Ciku : 1 biji
Jambu Batu : 1/2 biji
Rambutan : 7 biji
Anggur : 8 biji
Kurma : 3 biji
Duku : 6 biji
Durian : 3 ulas

2) 1 Sajian = 7g Protein
Ayam : 1 ketul (utk setiap bahagian peha, dada, kepak, thigh, drummet)
Daging : 1 ketul saiz kotak mancis (3 x 4 x 2.5 cm)
Ikan : 1 ekor sederhana (200 x 50 cm) - kembung, selar, kerisi, sardin
Telur : 1 biji (semua gred kecuali gred AA)
Tauhu : 1 keping
Sotong : 1 ekor
Udang merah ros : 10 ekor (sederhana)
Keju : 2 keping nipis

3) 1 Sajian = 5g Lemak
Minyak Masak : 1 sudu teh
Marjerin : 1 sudu teh (aras)
Santan Kelapa : 1/4 cawan
Kacang Tanah : 1/3 cawan
Kelapa Parut : 2 sudu makan (membumbung)
Mayonis : 1 sudu teh (membumbung)

4) Sayur-sayuran Hijau (1 Sajian) = Bebas Kalori
Sayur daun hijau : 1 cawan (mentah), 1/2 cawan (masak) - sawi, bayam, kangkung.

Sekarang, kiralah berapa sajian yang perlu anda ambil dalam sehari dengan cara mudah ini. Amalkan gaya hidup sihat. Kita mampu merubahnya....In sya Allah
0 Responses

Sahabat2ku.......