F

Hebatnya Memiliki anak perempuan!


Assalamualaikum....

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
Diriwayatkan juga dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, beliau berkata,

جَاءَتْنِى مِسْكِينَةٌ تَحْمِلُ ابْنَتَيْنِ لَهَا فَأَطْعَمْتُهَا ثَلاَثَ تَمَرَاتٍ فَأَعْطَتْ كُلَّ وَاحِدَةٍ مِنْهُمَا تَمْرَةً وَرَفَعَتْ إِلَى فِيهَا تَمْرَةً لِتَأْكُلَهَا فَاسْتَطْعَمَتْهَا ابْنَتَاهَا فَشَقَّتِ التَّمْرَةَ الَّتِى كَانَتْ تُرِيدُ أَنْ تَأْكُلَهَا بَيْنَهُمَا فَأَعْجَبَنِى شَأْنُهَا فَذَكَرْتُ الَّذِى صَنَعَتْ لِرَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- فَقَالَ « إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَوْجَبَ لَهَا بِهَا الْجَنَّةَ أَوْ أَعْتَقَهَا بِهَا مِنَ النَّارِ »

“Seorang wanita miskin datang kepadaku dengan membawa dua anak perempuannya, lalu aku memberinya tiga buah kurma. Kemudian dia memberi untuk anaknya masing-masing satu buah kurma, dan satu kurma hendak dia masukkan ke mulutnya untuk dimakan sendiri. Namun kedua anaknya meminta kurma tersebut. Maka si ibu pun membagi dua kurma yang semula hendak dia makan untuk diberikan kepada kedua anaknya. Peristiwa itu membuatku takjub sehingga aku ceritakan perbuatan wanita tadi kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Maka Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, : Sesungguhnya Allah telah menetapkan baginya surga dan membebaskannya dari neraka” (H.R Muslim 2630)

Diriwayatkan dari sahabat Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu, dia berkata  bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, 

مَنْ عَالَ جَارِيَتَيْنِ حَتَّى تَبْلُغَا جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَنَا وَهُوَ وَضَمَّ أَصَابِعَهُ

“Barangsiapa yang menjaga/memelihara dua anak perempuan hingga dewasa maka ia akan datang pada hari kiamat bersamaku” (Anas bin Malik berkata : Nabi menggabungkan jari-jari jemari beliau). (HR Muslim 2631)

Sesungguhnya perempuan atau wanita adalah makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan sesuatu bangsa terletak di tangan mereka. Daripada hadis-hadis di atas, dapat kita pelajari bahawa kedua ibu bapa wajib memberi perhatian terhadap anak-anak perempuan lantaran anak-anak perempuan merupakan aset penting yang menentukan sama ada ibu bapa mereka layak memasuki syurga atau terhumban ke dalam neraka disebabkan oleh mereka.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda dalam hadis baginda yang bermaksud,
“Takutlah kamu kepada Allah s.w.t dalam perkara-perkara yang berhubung dengan kaum wanita.”

Ini bermaksud bahawa setiap ibu bapa dan yang bergelar suami hendaklah sentiasa mengawasi anak-anak perempuan mereka dan juga isteri mereka agar sentiasa berpegang teguh dengan agama dan mematuhi perintah Allah s.w.t.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud, 
“Sesiapa yang memiliki tiga anak perempuan, lalu dia bersabar dengan kerenah, kesusahan dan kesenangan mereka, nescaya Allah s.w.t akan memasukkannya ke dalam syurga dengan kelebihan rahmat-NYA untuk mereka.”

Seorang lelaki bertanya,
“Juga untuk dua anak perempuan wahai Rasulullah?”

Sabda baginda,
“Juga untuk dua anak perempuan."

Seorang lelaki berkata,
“atau untuk seorang wahai Rasulullah?”

Rasulullah s.a.w menjawab,
“Juga untuk seorang.”
(Hadis Riwayat Ahmad dan Al-Hakim)

Namun, riwayat ini diperluaskan juga kepada seseorang yang memelihara saudara perempuan. 

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud,
“Tidak ada bagi sesiapa tiga orang anak perempuan ataupun tiga orang saudara perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka, melainkan Allah Taala akan memasukkan mereka ke syurga.” 
(Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Daripada Aisyah r.a., dari Rasulullah s.a.w baginda telah bersabda yang maksudnya,

“Sesiapa yang diberati menanggung sesuatu urusan menjaga dan memelihara anak-anak perempuan, lalu ia menjaga dan memeliharanya dengan baik, nescaya mereka menjadi pelindung baginya daripada api neraka.” 
(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Tirmidzi)

Pernahkah anda mendengar, kata orang tua,? menjaga lembu sekandang adalah lebih mudah daripada menjaga seorang anak perempuan? Kemungkinan ini ada benarnya apakala kita melihat ramai ibu bapa yang menjaga anak-anak mereka dengan hanya memberi tempat tinggal, makan dan minum semata-mata seperti menjaga dan memelihara binatang ternakan yang hanya bertujuan menggemukkan sahaja. Sedangkan pendidikan agama tidak diberi penekanan yang sepatutnya. Contohnya dalam perkara aurat dan pergaulan hingga akhirnya ramai perempuan atau wanita yang menjadi bahan fitnah dan terdedah dengan berbagai keburukan yang mencemarkan nama baik keluarga dan agama.

Sesungguhnya anak-anak yang diajar dengan didikan agama yang baik akan memberi faedah kepada ibubapanya semasa hidup dan selepas mati bahkan secara logiknya tiada ibubapa yang inginkan anak-anak mereka menjadi beban dan membawa kecelakaan kepada mereka di dunia apalagi di akhirat kelak.

Dalam mendidik anak perempuan maka harus dimulai dari teladan orangtuanya.  Teladan yang baik akan lebih mudah diterima anak dan anak akan mengikuti apa yang biasanya orangtuanya lakukan.  Berikut tips dan cara yang baik dalam mendidik anak perempuan

1.  Tanamkan keimanan 
Untuk menciptakan anak perempuan yang soleha maka pendidikan pertama yang harus diberikan adalah tentang keimanan.  Keimanan ini akan berkaitan dengan ilmu Tauhid. Perkara dasar ini harus dibentuk secara baik.  Pendidikan yang boleh diberikan antara lain ilmu tentang pengenalan rukun iman, rukun Islam, kalimah Tauhid dan lain sebagainya. Apabila orangtuanya tidak boleh memberikan pengetahuan tentang ini maka penyelesaian yang patut dilakukan adalah dengan menghantar anak kepada guru-guru agama yang pakar dalam hal ini.

2.  Mengajari menutup aurat
Anak perempuan paling banyak aurat yang harus ditutupinya.  Salah satu yang penting adalah memakai tudung/jilbab.  Kenalkan jilbab pada anak perempuan sejak usia kecil. Fungsinya adalah ketika anak sudah dewasa maka si anak akan terbiasa memakai jilbab. Dalam memakai jilbab, anak tentunya akan banyak melihat teladan yang diberikan orangtuanya terutama ibunya.  Apabila ibunya memakai jilbab dengan baik maka si anak juga akan mengikuti apa yang dilakukan oleh ibunya.  Untuk menarik anak agar mahu memakai jilbab maka kita mesti memberikan jilbab yang sesuai dan nyaman ketika dipakai oleh si anak.

Dan katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman: ’Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan khumur (jilbab)nya ke dadanya.” (QS. An-Nur:31)

3.  Mendidik ketakwaan
Agar keimanan anak perempuan lebih kuat lagi maka nilai-nilai ketakwaan juga harus diajarkan sejak kecil.  Ajarkan pada anak perilaku-perilaku yang sesuai dengan syariat. Jauhkan anak dari tontonan yang tidak islamik, seperti filem kartun yang banyak mengandung unsur kekerasan.  Untuk melatih ketakwaan anak maka kita bisa mengajarkan anak bagaimana tata cara shalat, tata cara berpuasa dan praktekkan bersama-sama.

4.  Mengajarkan anak tentang ikhtilat
Ikhtilat yaitu bercampur baur antara laki-laki dan perempuan.  Ajarkan anak tentang pengetahuan ini.  Jangan biarkan anak berduaan dengan orang lain yang bukan mahramnya.

"Janganlah seorang lelaki masuk ke (rumah) seorang perempuan yang sedang ditinggalkan suaminya, kecuali bersamanya seorang lelaki lain atau dua orang lelaki.”(HR. Muslim)

5.  Mendidik kemandiriannya dan kelembutan
Anak perempuan diibaratkan seperti tulang rusuk.  Apabila diluruskan dengan cara yang kasar maka ia akan patah akan tetapi bila tidak diluruskan maka ia akan tetap bengkok. Berikanlah contoh yang baik di dalam lingkup keluarga, mulai dari sikap mandiri dan sikap bertutur kata.  Jangan sekali untuk mengucapkan kata-kata yang kasar dan seronok di dalam keluarga, kerana anak pasti akan mengikutinya, termasuk anak perempuan.  Dalam melatih kemandiriannya maka kita bisa melatihnya dengan memakai baju sendiri, mencuci baju sendiri, iron baju sendiri dan mengajar memasak,  dan masih banyak lagi contoh lain yang boleh kita ajarkan.  Jangan biasakan melayan semua kehendak anak dalam segala hal karena hal tersebut hanya akan membuat anak manja.

Mendidik anak perempuan merupakan tangung jawab orangtua yang harus ditunaikan hingga ada lelaki yang meminangnya.  Hal yang paling berkaitan dengan perempuan adalah tentang menutup hijab. Jilbab jangan sampai ditanggalkan kerana hal tersebut adalah kewajibannya.  Di era modern seperti saat ini, godaan perempuan lebih banyak dan sangat-sangat memerlukan asas dasar  keimanan yang kuat.  Menjadikan anak yang solehaadalah impian setiap keluarga.

Alangkah beruntungnya ibu bapa yang mempunyai anak perempuan, lalu mereka mendidik dengan penuh kesabaran dan kasih sayang. Mendidik anak perempuan sememangnya mencabar, tetapi cabaran yang besar itu jika dilakukan dengan kesungguhan serta tabah menghadapi kerenah mereka, Allah Taala dan Rasul-Nya telah menjanjikan balasan yang amat besar.

Akan Tetapi Ingatlah Para Ayah…Anak-Anak Perempuan Adalah Ujian dari Allah !!

Al-Qurthubi rahimahullah menyatakan sabda Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam 
مَنِ ابْتُلِيَ مِنْ هَذِهِ الْبَنَاتِ (Barangsiapa yang diuji dengan anak-anak perempuan…) dengan berkata :

فَفِي هَذَا الْحَدِيثِ مَا يَدُلُّ عَلَى أَنَّ الْبَنَاتِ بَلِيَّةٌ، ثُمَّ أَخْبَرَ أَنَّ فِي الصَّبْرِ عَلَيْهِنَّ وَالْإِحْسَانِ إِلَيْهِنَّ مَا يَقِي مِنَ النَّارِ

"Dalam hadis ini dalil bahwa anak-anak perempuan adalah ujian. Kemudian Nabi mengabarkan bahwa pada sikap sabar terhadap anak-anak perempuan dan berbuat baik kepada mereka terdapat pencegahan dari api neraka" (Tafsiir Al-Qurthubi (10/118) dari surat An-Nahl ayat 59)

Memang mendidik anak-anak perempuan hingga dewasa memerlukan ekstra kesabaran, terlebih lagi di zaman kita yang penuh dengan fitnah dan syahwat. Mendidik dan menjaga mereka sejak kecil memerlukan kesabaran, terlebih lagi jika mereka telah dewasa…bukan hanya kesabaran akan tetapi perlu ditambah dengan ketelitian dalam mengingatkan akan pergaulan muda-mudi yang kian bertambah parahnya.

Hanya sekadar memiliki anak-anak perempuan tidaklah mendatangkan kemuliaan dan kebaikan bagi sang ayah… akan tetapi keutamaan-keutamaan di atas hanya boleh diperolehi bagi seorang ayah yang mendidik, mencukupkan, dan menyayangi anak-anak perempuan mereka serta bersabar dalam menjalankan itu semua, sebagaimana telah jelas dalam lafaz hadis-hadis di atas.

Begitu banyak kelebihan anak perempuan dalam Islam. SubhanAllah...
0 Responses

Sahabat2ku.......