F

RESEPI : Kimchi Mudah

Assalamualaikum....

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Saya suka makan kimchi ni... sangat berkhasiat. Cuma proses penyediaan agak remeh temeh. Memang perlukan kesabaran.  Alhamdulillah anak2 juga suka makan kimchi. Lagi pun kimchi ni lebih lama disimpan, lebih sedap rasanya. Saya nak share very simple kimchi resepi yang saya google juga...tapi dah tak ingat dr mana site... apa2 just enjoy the cooking....


Bahan-Bahan

2 kobis panjang or napa cabbage 
garam secukup rasa untuk dilumur pada kobis,
1 lobak putih, (tapi jika tak suka jangan letak...sebab rasanya memang tak sedap sangat)

Bahan bubur,
1/2 cup tepung beras
1/4 cup gula (saya guna gula perang)
3 cup air

Bahan kimchi paste
3 tablespoon serbuk cili ( ikut kepedasan)
1 cup sos ikan
2 large daun bawang,

Blender:
1 bawang besar
3 ulas bawang putih,
1 inci halia,

Cara membuatnya

1. Basuh kobis sebersihnya.
2. lumur kobis dengan garam, pastikan rata,
3. Biarkan 4 jam
4. Basuh kobis dan bilas 3 kali,
5. toskan kobis and tekan bagi kobis jangan berair sangat.
Rendam Kobis selama 4 jam (atau lebih pun boleh)  dengan garam

Bubur
Bubur untuk kimchi.
1. campurkan tepung beras dengan air dan panaskan sampai keluar bubble.
2. masukkan gula dan kacau dalam 1 minit, tutup api biarkan sejuk.

Kimchi paste
3. blender bawang besar, bawang putih, halia
4. potong daun bawang saiz sederhana ikut korang,
3. dalam bekas yang lain masukkan semua bahan kimchi paste bawang besar, bawang putih, halia, sos ikan, serbuk cili, daun bawang
4. campurkan kimchi paste dengan bubur.
5. rasa kimchi paste kalau tak cukup pedas tambah cili, tak cukup masin tambah sos ikan. tapi pastikan jangan masin sangat sebab kobis dah masin,

Kimchi
6. ambil kobis masukkan dalam bekas kimchi paste lumur kimchi paste dengan kobis panjang, pastikan rata.
7. tekan kimchi supaya air kobis keluar sebelum letak dalam Tupperware.
8. masuk dalam fridge, tunggu 24 jam.

selamat mencuba,
0 Responses

Sahabat2ku.......