F

PANDUAN PUASA 6 NAK DISEKALIKAN PUASA GANTI.

Assalamualaikum....

 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Dah lama tak update blog... apa2 pun kita masih di dalam bulan Syawal.... rasanya "open house" masih ada lagi kot..... namun di dalam bulan Syawal ini, kita boleh menambah pahala kita dengna berpuasa 6 hari. Hari ni dah pun 16 Syawal masih belum terlewat untuk melakukan ibadah puasa 6 hari..... InsyaAllah.


Berikut adalah sedikit info PANDUAN PUASA 6 NAK DISEKALIKAN PUASA GANTI. 

Hukum Menggabungkan Puasa Sunnah Syawal dan Qadha Puasa Yang Fardhu.

Persoalan berkaitan niat puasa ganti Ramadhan yang tertinggal adakah mendapat pahala puasa sunat Syawal.
Persoalan ini terdapat khilaf (perbezaan pandangan) di kalangan ulama.

Pendapat pertama:

Sebahagian ulama berpendapat, tidak boleh mencampurkan niat puasa sunat dengan niat puasa fardhu yang lain atau dengan puasa sunat yang lain. Sekiranya dilakukan, maka puasa itu tidak sah, sama ada bagi yang fardhu ataupun yang sunat. Pendapat ini bertepatan dengan sabda Nabi SAW:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ صَامَ الدَّهْر

Maksudnya: “Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari bulan Syawal maka seakan-akan ia berpuasa setahun”. (HR Muslim)

Bagi memenuhi maksud hadith ini, dalam usaha memperolehi pahala yang dijanjikan iaitu pahala berpuasa setahun, maka hendaklah seseorang itu menyempurnakan puasa Ramadhan (yang merupakan puasa wajib) kemudian ditambah dengan puasa enam hari di bulan Syawal (yang merupakan puasa sunat). (Syeikh Muhammad Sholih Al-Munajid – www.islamqa.com)

Pendapat kedua:

Di kalangan ulama Syafie ada yang berpendapat bahawa ganjaran puasa enam Syawal tetap akan diperolehi apabila seseorang berpuasa qadha sekalipun dia tidak berniat menggabungkan kedua-duanya. Namun, pahala yang diperolehi itu adalah kurang berbanding seorang yang berpuasa kedua-duanya secara berasingan. (Fatawa al-Azhar 9/261)

Setelah diteliti, dapat disimpulkan bahawa pendapat kedua iaitu pandangan ulama yang membolehkan ‘puasa dua dalam satu’ ini tidak disandarkan kepada mana-mana nas Al-Quran ataupun Al-Sunnah yang sahih. Mereka juga mengatakan bahawa amalan ini hanya mendapat pahala kerana kebetulan berpuasa qadha pada bulan Syawal, sama seperti pahala sunat tahiyyatul masjid dengan solat fardhu (orang yang terus mengerjakan solat fardhu apabila masuk ke dalam masjid akan mendapat juga pahala sunat tahiyyatul masjid)
Timbul persoalan, yang manakah yang lebih afdal untuk dilakukan bagi memperoleh pahala kedua-duanya; mendahulukan puasa sunat enam hari dalam Syawal atau mengqadhakan puasa Ramadan? Dalam persoalan ini terdapat dua pendapat.

Pendapat pertama:

Boleh mendahulukan puasa sunat Syawal, berdasarkan hadith Aishah RA yang menyatakan bahawa:

( كَانَ يَكُونُ عَلَيَّ الصَّوْمُ مِنْ رَمَضَانَ ، فَمَا أَسْتَطِيعُ أَنْ أَقْضِيَ إلَّا فِي شَعْبَانَ. قال يحيى:الشغل من النبي أو بالنبي )

Maksudnya: “Aku berpuasa di bulan Ramadan dan aku tidak mengqadha kecuali dalam bulan Syaaban”. Kerana sibuk melayani Rasulullah SAW.” (HR Bukhari:1950, penjelasan “kerana sibuk melayani Rasulullah SAW” ialah penjelasan salah seorang perawi hadith yang bernama Yahya bin Said.)
Para ulama yang mengemukakan pendapat pertama berhujah bahawa sudah tentu isteri Rasulullah SAW iaitu Aishah RA tidak meninggalkan puasa sunat enam Syawal. Tindakannya yang mengqadhakan puasa Ramadhan pada bulan Sya'ban menunjukkan bahawa adalah dibolehkan untuk berpuasa sunat Syawal meskipun seseorang itu belum mengqadhakan puasa Ramadhan.

Pendapat kedua:

Tidak boleh mendahulukannya, berdasarkan hadith yang menyatakan kelebihan puasa sunat Syawal tadi. Rasulullah SAW mensyaratkan puasa Ramadhan terlebih dahulu sebelum mengiringinya dengan puasa enam Syawal bagi mendapatkan ganjaran pahala yang dijanjikan.
“Jika seseorang tertinggal beberapa hari dalam Ramadhan, dia harus berpuasa terlebih dahulu, lalu baru boleh melanjutkannya dengan enam hari puasa Syawal, kerana dia tidak boleh melanjutkan puasa Ramadhan dengan enam hari puasa Syawal, KECUALI dia telah menyempurnakan Ramadhannya terlebih dahulu.” (Fataawa Al-Lajnah Ad-Daa'imah lil Buhuuth wal Ifta', 10/392)

Sekiranya diteliti dan dihalusi, maka pendapat kedua adalah lebih rajih (kuat) kerana ia bertepatan dengan dalil puasa sunat Syawal itu sendiri. Selain itu, membayar hutang yang wajib hendaklah didahulukan daripada memberi sedekah yang sunat.

Pretty pink flower~Pretty pink flowermoga memberi manfaat Pretty pink flower~Pretty pink flower
2 Responses
  1. assalamualaikum..
    salam perkenalan..
    ustaz hassan Din ada datang ke tempat kerja kami kami haritu.. ada event..beliau bagitau.. boleh qada, dan puasa sunat sekali..
    Ustazah fatmah az-zahra pula bgtahu.. better buat asing.. tapi dia syorkan buat yang sunat dulu.. sebab sunat tu boleh buat bulan syawal je.. takut tak sempat bila kita period nanti.. then qada' pula buat lepas syawal pn tak pe.. ;)


  2. Che' Yah Vitamomma....
    Terima kasih atas perkongsian info yer.... mana yg baik ambillah jadi teladan, yg tidak jadikan sempadan...thanks....


Sahabat2ku.......